Следвайте Гласове в ТелеграмМинистерството на земеделието и храните е подкрепило родните

...
Следвайте Гласове в ТелеграмМинистерството на земеделието и храните е подкрепило родните
Коментари Харесай

Министерството на земеделието е изплатило на животновъди и растениевъди помощ за над 2 милиона и 100 хиляди лева

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Министерството на земеделието и храните е подкрепило родните животновъди и растениевъди с над 2 милиона и 100 хиляди лв. през 2023г. Земеделските производители са получили над 1 милион и 300 хиляди, а животновъдите над 600 хиляди лв.. Само пазарните ограничения за двата бранша са над 161 хиляди лв.. 

Същевременно производители на растителни масла утвърдиха рухването на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна. От сектора споделят, че у нас се добива към 2 милиона тона суровина, а компаниите за произвеждане на олио годишно обработват над 4 милиона тона слънчоглед. Това значи, че без импорт не могат да работят с цялостен потенциал.

 

Според преработвателите на слънчоглед, възбраната за импорт на украинска суровина е основало проблем. В средата на август най-големият цех в страната за преправка на слънчоглед в село Разделна спря работа за три седмици.

Георги Койнов – финансов шеф на компания за преправка на слънчоглед: " Имаше стеснен брой покупко-продажби с български аграрни производители. Имахме стеснен импорт от Румъния и Молдова и общо-взето правихме всичко допустимо на пазарни цени да купуваме от всевъзможни дестинации. "

От сектора споделят, че украинският слънчоглед не е по-евтин. Забраната за вноса му е подвело земеделските производители, че ще могат да продадат продукцията си на по-висока цена.

Георги Койнов: Но вследствие на тези дейности, съгласно мен, част от земеделските производители задържаха стоката си в очакване на удобно развиване за тях. Но цената се диктува от интернационалните фактори, а не от ограничения, които вътрешно България може да предприеме. "

Внос на слънчоглед в България е имало и преди войната в Украйна. Суровина се е доставяла от Румъния, Молдова и Русия. Внос е имало и от Украйна.

Георги Койнов: " През предходната стопанска година беше импортиран 1 400 000 тона слънчоглед от Украйна, от Румъния, от Молдова, от разнообразни страни. Той беше модифициран и нито за момент не е имало проблем с реализацията на продукцията на българските земеделци. "

Производителите на растителни масла са безапелационни, че заводите би трябвало да работят непрестанно и на цялостен потенциал, тъй като единствено тогава са конкурентни на международния пазар. А при възбрана за импорт от Украйна това би било мъчно.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР